Takie właśnie szaszłyki robiłam po raz pierwszy i napewno nie ostatni. Dzięki marynacie są bardzo aromatyczne i mają naprawdę niewiele kalorii. Przygotowane w ten sposób szaszłyki można także przygotować na grillu.
Składniki:
- 1 pierś indycza (ok. 80 dag)
- 50 dag pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 50 dag pomidorków koktailowych
marynata:
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oregano
- 2 szczypty chilli
- sok wyciśnięty z 2 limonek
- sól, pieprz
- sól ziołowa
Sposób przygotowania: Pierś kroimy w średniej wielkości kostkę. Cukinię, cebulę, paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki marynaty łączymy dokładnie ze sobą. Zalewamy warzywa i mięso. Odstawiamy na min. 1 h. Na patyki do szaszłyków nadziewamy indyka i resztę składników według wybranej przez siebie kolejności. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30-45 min. Pod koniec pieczenia odwijamy szaszłyki z folii i posypujemy solą ziołową. Jeszcze chwilę pieczemy do zrumienienia mięsa.
Ilość porcji: 10-12
Czas przygotowania: 1,15h
Koszt przygotowania: 30 zl.
źródło: przepis własny
ojejku ale pychota ;)
OdpowiedzUsuńMonia B z Polski ;)
Polecam, szczególnie dla tych na diecie:)
UsuńPolecam, szczególnie dla tych na diecie:)
Usuń