6/14/2016

Sałatka ziemniaczana

Ciekawy pomysł na sycąca sałatkę. Podaję ją do różnego rodzaju mięsiwa. Szczególnie sprawdza się jako dodatek do dań z grilla. Idealnie smakuje wiosną i latem, kiedy na straganach pojawiają się młode ziemniaki i nasze polskie ogórki. jest przepyszna!


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 60 dag roszponki
  • 4 ogórki
sos

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki musztardy stołowej
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości. Studzimy i kroimy w plastry. Rzodkiewki i ogórki także kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Roszponkę płuczemy na sicie. Wszystkie składniki sałatki łączymy. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. 

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 h
Koszt przygotowania: 15 zł


8 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger