Zupa z fasolki szparagowej przygotowana w wersji, w jakiej zawsze robi ją moja babcia i mama. Najlepsza. Doprawiana octem, cukrem i solą. Czasami nie warto szukać lepszych przepisów, trzeba sięgnąć po te stare sprawdzone.
Zupę z fasoli (Jaś) doprawianą w ten sposób robiłam w zeszłym roku. Obie wersje zupy fasolowej są tak dobre, że na stałe wpisały się do naszego domowego jadłospisu.
Składniki:
- 50 dag fasolki szparagowej
- mięso na wywar (ja użyłam pałek i udek)
- włoszczyzna
- 4 duże ziemniaki
- 3 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- 3 łyżki octu
- śmietana do zabielenia
- sól, cukier
Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy i obieramy. Dodajemy do mięsa. Gotujemy wywar przez ok. 30 minut. Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso i warzywa. Do bulionu wkładamy fasolkę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Włoszczyznę kroimy w plastry bądź kostkę (por wyrzucamy). Mięso rozdrabiamy. Dokładamy do zupy. Dodajemy ocet. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku cukrem i solą.
źródło: przepis rodzinny
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: ok.1,30h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Pyszna zupka Basiu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Joasiu:)
UsuńWieki nie jadłam ! Pycha :}
OdpowiedzUsuńMoże jeszcze gdzieś się załapiesz na fasolkę jak ja:)
UsuńStrasznie dawno nie jadłam takiej zupy, muszę sobie odświeżyć ten smak :)
OdpowiedzUsuńNapewno wypróbuję dzięki♥☆☆
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Mam nadzieję, że trafi w Twój gust kulinarny:)
UsuńNapewno wypróbuję dzięki♥☆☆
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam. Muszę to nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńOj to szybko, bo z fasolką coraz gorzej:)
UsuńTo jest to,prosto ale smak super..mam jeszcze fasolkę i gotuję
OdpowiedzUsuńSmacznego:)
UsuńMam jeszcze fasolkę więc biorę się za gotowanie
OdpowiedzUsuń