9/27/2016

Placuszki z jabłkami

Wysyp jabłek w pełni. U moich rodziców na jabłoniach jest ich całe mnóstwo. Także jak tylko się widzimy to prezentują mi ich cały worek. W tym roku zajadaliśmy się przepysznymi pierogami. Potem przyszedł czas na kluski. Teraz przyszła pora na jakieś placuszki. Placki z jabłkami wyszły mięciutkie i delikatne w smaku. Można je polać jogurtem i posypać cukrem. Jeśli użyliśmy do zrobienia placków mało kwaśnych jabłek, można podkręcić ich smak przez posypanie żurawiną.

Składniki:
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki masła
  • 40 dag mąki
  • 2 szklanki maślanki (500 ml)
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: Masło roztapiamy. Odstawiamy, żeby trochę przestygło. Żółtko ucieramy z cukrem. Dodajemy na zmianę trochę mąki, trochę maślanki. Cały czas mieszając łączymy ze sobą. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dokładamy do masy. Na gorący tłuszcz wykładamy po 2 łyżki masy. Smażmy na złoto          z obydwu stron.

Ilość porcji: 20 szt.
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł

12 komentarzy:

  1. Cudne i bardzo apetyczne placuszki :) Podbieram przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię identyczne placuszki tylko zamiast scierac jabłka to kroje je na plasterki, pychotki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię identycznie. U nas takie placki nazywają się racuchy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie racuchy są robione na drożdżach. Nie ma drożdży to są placki:)

      Usuń
  4. A mozna czyms zastapic maslanke ...akurat myslalam o takich placuszkach ale nie mam maslanki ,jogurtu czy kefiiru ...?! Czy musze jednak czekac az kupie maslanke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ryzykowałabym, ciasto musi być dosyć gęste. Właśnie ewentualnie spróbowałabym zastąpić maślankę jogurtem, kwaśną śmietaną czy jogurtem. Widziałam też kiedyś z kwaśnym mlekiem takie placki. Więc radziłabym poczekać:)

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger