Składniki:
- 1 żółtko
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki masła
- 40 dag mąki
- 2 szklanki maślanki (500 ml)
- 2 duże kwaśne jabłka
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Masło roztapiamy. Odstawiamy, żeby trochę przestygło. Żółtko ucieramy z cukrem. Dodajemy na zmianę trochę mąki, trochę maślanki. Cały czas mieszając łączymy ze sobą. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dokładamy do masy. Na gorący tłuszcz wykładamy po 2 łyżki masy. Smażmy na złoto z obydwu stron.
Ilość porcji: 20 szt.
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Cudne i bardzo apetyczne placuszki :) Podbieram przepis :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do spróbowania
UsuńRobię identyczne placuszki tylko zamiast scierac jabłka to kroje je na plasterki, pychotki!
OdpowiedzUsuńNa pewno też są przepyszne
UsuńUwielbiam je robić na kolację :)
OdpowiedzUsuńNa kolację też są jak znalazł:)
UsuńUwielbiam takie placuchy:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja:)
UsuńRobię identycznie. U nas takie placki nazywają się racuchy :)
OdpowiedzUsuńU mnie racuchy są robione na drożdżach. Nie ma drożdży to są placki:)
UsuńA mozna czyms zastapic maslanke ...akurat myslalam o takich placuszkach ale nie mam maslanki ,jogurtu czy kefiiru ...?! Czy musze jednak czekac az kupie maslanke.
OdpowiedzUsuńNie ryzykowałabym, ciasto musi być dosyć gęste. Właśnie ewentualnie spróbowałabym zastąpić maślankę jogurtem, kwaśną śmietaną czy jogurtem. Widziałam też kiedyś z kwaśnym mlekiem takie placki. Więc radziłabym poczekać:)
Usuń