9/28/2016

Duszone buraczki

Bardzo lubię smak buraków. Pewnie dlatego, że są słodkie a ja za słodkim przepadam. Buraki przyrządzone właśnie w ten sposób polecam nie tylko jako dodatek do np. mięsnego obiadu, ale także jako samodzielne danie. Można je zjeść z kromką pysznego chleba.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • duży por
  • 2 duże czerwone cebule
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania: Buraki obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. por kroimy w krążki a cebulę w piórka. Buraki podsmażamy na maśle ok. 10 minut. Dodajemy por i cebulę. Zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 min. Danie podajemy posypane natką pietruszki.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok.6
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 6 zł

5 komentarzy:

  1. O rany! Szczerze powiedziawszy jak nie lubię buraczków (nawet z barszczem mam problem) tak u Ciebie prezentują się nadzwyczaj smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może pora się przekonać. Ja buraki akurat uwielbiam i to bardzo:)

      Usuń
  2. Oj uwielbiam buraczki :) jesieniom strasznie sie nimi obiadam :))) moja mana jest mistrzynią w przygotowywaniu buraczków ale takich jeszcze nie robiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może pora mamie podrzucić taki właśnie przepis? Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Doprawiam takie buraczki octem balsamicznym - poezja.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger