Bardzo lubię smak buraków. Pewnie dlatego, że są słodkie a ja za słodkim przepadam. Buraki przyrządzone właśnie w ten sposób polecam nie tylko jako dodatek do np. mięsnego obiadu, ale także jako samodzielne danie. Można je zjeść z kromką pysznego chleba.
Składniki:
- 1 kg buraków
- duży por
- 2 duże czerwone cebule
- 1,5 szklanki bulionu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania: Buraki obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. por kroimy w krążki a cebulę w piórka. Buraki podsmażamy na maśle ok. 10 minut. Dodajemy por i cebulę. Zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 min. Danie podajemy posypane natką pietruszki.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: ok.6
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 6 zł
O rany! Szczerze powiedziawszy jak nie lubię buraczków (nawet z barszczem mam problem) tak u Ciebie prezentują się nadzwyczaj smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMoże pora się przekonać. Ja buraki akurat uwielbiam i to bardzo:)
UsuńOj uwielbiam buraczki :) jesieniom strasznie sie nimi obiadam :))) moja mana jest mistrzynią w przygotowywaniu buraczków ale takich jeszcze nie robiła :)
OdpowiedzUsuńMoże pora mamie podrzucić taki właśnie przepis? Pozdrawiam.
UsuńDoprawiam takie buraczki octem balsamicznym - poezja.
OdpowiedzUsuń