9/26/2016

Zupa fasolowa

Zupa z fasolki szparagowej przygotowana w wersji, w jakiej zawsze robi ją moja babcia i  mama. Najlepsza. Doprawiana octem, cukrem i solą. Czasami nie warto szukać lepszych przepisów, trzeba sięgnąć po te stare sprawdzone. Zupę z fasoli  (Jaś) doprawianą w ten sposób robiłam w zeszłym roku. Obie wersje zupy fasolowej są tak dobre, że na stałe wpisały się do naszego domowego jadłospisu.

Składniki:

  • 50 dag fasolki szparagowej
  • mięso na wywar (ja użyłam pałek i udek)
  • włoszczyzna
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki octu
  • śmietana do zabielenia
  • sól, cukier
Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy i obieramy. Dodajemy do mięsa. Gotujemy wywar przez ok. 30 minut. Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso i warzywa. Do bulionu wkładamy fasolkę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Włoszczyznę kroimy w plastry bądź kostkę (por wyrzucamy). Mięso rozdrabiamy. Dokładamy do zupy. Dodajemy ocet. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku cukrem i solą. 
źródło: przepis rodzinny

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: ok.1,30h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

13 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger