Składniki:
- 50 dag makaronu pełnoziarnistego
- pęczek zielonych szparagów
- cebula dymka 3 szt.
- 50 dag pomidorków koktajlowych
- 125g mozarelli
- 2 garście rukoli
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.Szparagi obieramy (główki zachowujemy) i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny. Pieprzymy i solimy do smaku. Mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pomidorki przekrawamy na pół. Cebulki drobno siekamy. To samo robimy ze szczypiorkiem. Dymkę podsmażamy na oliwie aż się ładnie zeszkli. Dodajemy pomidory. Po 3 minutach wkładamy szparagi, rukolę i mozzarellę. Dodajemy makaron. Zalewamy sosem. Chwilę podgrzewamy.
Ilość porcji: 5
Koszt przygotowania: 20 zł
Czas przygotowania: 1 h
Pyszny i lekki obiadek. Lubię takie warzywne pasty !
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Polecam gorąco:)
UsuńPrzepyszne i zdrowe połączenie :) Mniam <3
OdpowiedzUsuńAle pychota, świetny pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuń