6/06/2016

Makaron ze szparagami

Kocham szparagi. Gdy tylko zaczyna się na nie sezon biegnę do najbliższego warzywniaka i kupuję ich duży zapas. Szparagi mogę jeść niemal codziennie. Robię z nich zupę szparagową, lubię ugotowane jako samodzielne danie. Tym razem postanowiłam szparagi podać z makaronem. Danie powstało pyszne i sycące. Polecam gorąco.


Składniki: 

  • 50 dag makaronu pełnoziarnistego
  • pęczek zielonych szparagów
  • cebula dymka 3 szt.
  • 50 dag pomidorków koktajlowych
  • 125g mozarelli
  • 2 garście rukoli
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.Szparagi obieramy (główki zachowujemy) i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny. Pieprzymy i solimy do smaku. Mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pomidorki przekrawamy na pół. Cebulki drobno siekamy. To samo robimy ze szczypiorkiem. Dymkę podsmażamy na oliwie aż się ładnie zeszkli. Dodajemy pomidory. Po 3 minutach wkładamy szparagi, rukolę i mozzarellę. Dodajemy makaron. Zalewamy sosem. Chwilę podgrzewamy. 

Ilość porcji: 5
Koszt przygotowania: 20 zł
Czas przygotowania: 1 h 

4 komentarze:

  1. Pyszny i lekki obiadek. Lubię takie warzywne pasty !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Polecam gorąco:)

      Usuń
  2. Przepyszne i zdrowe połączenie :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychota, świetny pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger