3/19/2014

Szparagowa z zacierkami

Składniki:
 2 ćwiartki kurczaka,
1 cebula,
2 łyżki masła,
2 średnie marchewki,
skórka z 1 cytryny,
pęczek szparagów,
1 łyżka gałki muszkatołowej,
1 łyżka imbiru,
1 płaska łyżka cukru,
3 łyżki posiekanego koperku,
3 łyżki śmietany 18%.
zacierki: 1 jajko, 15 dag mąki.
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę. Cytrynę pozbawiamy skórki ucierając ją na tarce. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy cebule i skórkę cytryny. Czekamy aż cebula się zeszkli często mieszając. Dolewamy 1,5 l. wody. Wkładamy ćwiartki z kurczaka, utartą na tarce marchewkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Wyciągamy mięso i dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki szparagi. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie mięso kroimy na mniejsze kawałki i też dodajemy do zupy. W miseczce mieszamy jajko z mąką za pomocą widelca. Powstałe zacierki delikatnie wrzucamy do zupy. Dodajemy gałkę, imbir, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i koperek. Całość gotujemy jeszcze około 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger