6/07/2016

Kapuśniak z młodej kapusty

Uwielbiam kapuśniak. W ogóle bardzo kocham kwaśne zupy. Zimną często robię kwąśnicę. Latem jednak bardziej mam ochotę na kapuśniak w wersji bardziej fit. Polecam każdemu, nie tylko tym co muszą dbać o linię.


Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 0,5 l. przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • włoszczyzna
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • cukier
  • pęczek koperku
Sposób przygotowania: Włoszczyznę oczyszczamy i obieramy. Zalewamy 2 litrami wody. Wrzucamy ziele i liście. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Gotujemy do miękkości. Warzywa wyciągamy. Marchew zachowujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na oliwie. Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy do wywaru razem z cebulą. Gotujemy do miękkości kapusty. Dokładamy przecier i marchew pokrojoną w plasterki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podajemy z posiekanym koperkiem


Czas przygotowania: 1,15 h
Koszt: ok. 10 zł
Ilość porcji: 5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger