Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów
- 2 duże pory
- 4-5 ziemniaków
- 2 cebule
- oliwa do smażenia
- sól. pieprz,
- cukier
- gałka muszkatołowa
- 2 puszki kukurydzy
- groszek ptysiowy Brześć
- 2 pęczki natki pietruszki
- włoszczyzna
Sposób przygotowania: Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy o obieramy. Zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru.Gotujemy przez 30 minut. Wyjmujemy. Szparagi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Por kroimy w półplasterki. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oliwie. Wszystkie warzywa dodajemy do bulionu.. Gotujemy przez 20 minut. Blendujemy. Dodajemy
kukurydzę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, gałką
muszkatołową. Przed podaniem posypujemy
groszkiem ptysiowym.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania 1,30h
Koszt: ok. 30 zł
źródło: przepis własny
Zupy ze szparagów jeszcze nie jadłam, choć przymierzam się do niej.. o ho ho ! Od kilku sezonów ! Widziałąm wiele przepisów w internecie i twój jest fajny, taki trochę inny niz wszystkie. Zapisuję ;)
OdpowiedzUsuńNie każdy lubi. Wiele osób uważa, że szparagi są mdłe. Ja uwielbiam je pod każdą postacią. Polecam:)
UsuńOd przeglądania przepisów zrobiłam się głodna,fajne pomysły i przepisy, choć za dużo kukurydzy, nie pasuje mi do niektórych dań.
OdpowiedzUsuńTo przez to, że ja właśnie kukurydzę uwielbiam:)
Usuń