6/08/2016

Szparagowa zupa krem

Sezon szparagowy w pełni. W osiedlowych warzywniakach szparagi można zakupić teraz w bardzo korzystnej cenie. Lubię je za delikatny smak i aromat, który od zawsze kojarzy mi się z latem. Zielone szparagi dodaję do makaronu jak w przepisie tutaj, do zupy jednak zdecydowanie wolę białe. Przygotowaną w ten sposób zupę proponuję podać z groszkiem ptysiowym. Najlepszy oczywiście z firmy Brześć.


Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 2 duże pory
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • oliwa do smażenia
  • sól. pieprz, 
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • 2 puszki kukurydzy
  • groszek ptysiowy Brześć
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • włoszczyzna

Sposób przygotowania: Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy o obieramy. Zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru.Gotujemy przez 30 minut. Wyjmujemy. Szparagi obieramy       i kroimy na mniejsze kawałki. Por kroimy w półplasterki. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy  w kostkę. Cebulę szklimy na oliwie. Wszystkie warzywa dodajemy do bulionu.. Gotujemy przez 20 minut. Blendujemy. Dodajemy kukurydzę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, gałką muszkatołową.  Przed podaniem posypujemy groszkiem ptysiowym.

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania 1,30h

Koszt: ok. 30 zł

źródło: przepis własny











4 komentarze:

  1. Zupy ze szparagów jeszcze nie jadłam, choć przymierzam się do niej.. o ho ho ! Od kilku sezonów ! Widziałąm wiele przepisów w internecie i twój jest fajny, taki trochę inny niz wszystkie. Zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy lubi. Wiele osób uważa, że szparagi są mdłe. Ja uwielbiam je pod każdą postacią. Polecam:)

      Usuń
  2. Od przeglądania przepisów zrobiłam się głodna,fajne pomysły i przepisy, choć za dużo kukurydzy, nie pasuje mi do niektórych dań.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger