- 50 dag żeberek,
- 50 dag kiszonej kapusty,
- 50 dag wędzonej kiełbasy np. węgierskiej,
- 2 marchewki,
- 2 duże cebule,
- 5 ziemniaków,
- 3 ziela angielskie,
- 5 liści laurowych,
- majeranek,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Żeberka opłukujemy pod bieżącą wodą.
Zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i
zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy do czasu aż
zmięknie (przez ok. pół godziny). Marchew pozbawiamy skórki i trzemy na tarce
na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa. Całość
gotujemy przez ok. 30 minut. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cebulę
kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do czasu aż się zeszkli. Ziemniaki
obieramy, także kroimy w kostkę. Dokładamy do zupy kiełbasę i cebulę. Gotujemy
przez 15 minut. Dokładamy ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Wkładamy kapustę (razem z wodą, którą
puściła). Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką
papryką. Dodajemy majeranek. Podajemy z chlebem jak zupa jest jeszcze ciepła.
Źródło: przepis rodzinny
Ilość porcji: 6
koszt wykonania: ok.
20 zł
czas przygotowania: ok.
1,30 h.
uuwielbiam ! dawno takiej nie robiłam
OdpowiedzUsuń