11/13/2015

Kwaśnica z wędzoną kiełbasą

Składniki:

  • 50 dag żeberek,
  • 50 dag kiszonej kapusty,
  • 50 dag wędzonej kiełbasy np. węgierskiej,
  • 2 marchewki,
  • 2 duże cebule,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 ziela angielskie,
  • 5 liści laurowych,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: Żeberka opłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy do czasu aż zmięknie (przez ok. pół godziny). Marchew pozbawiamy skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa. Całość  gotujemy przez ok. 30 minut. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do czasu aż się zeszkli. Ziemniaki obieramy, także kroimy w kostkę. Dokładamy do zupy kiełbasę i cebulę. Gotujemy przez 15 minut. Dokładamy ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut.  Wkładamy kapustę (razem z wodą, którą puściła). Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy majeranek. Podajemy z chlebem jak zupa jest jeszcze ciepła.

Źródło: przepis rodzinny

Ilość porcji: 6
koszt wykonania:  ok. 20 zł
czas przygotowania:  ok. 1,30 h.

1 komentarz:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger