3/24/2016

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane już robiłam, ale bez żadnego nadzienia- przepis znajdziecie tutaj. Danie to szczególnie polecam osobom, które lubią wszystko to, co ma tzw. "ruskie nadzienie". Ja do tych osób należę zdecydowanie. Uwielbiam połączenie twarogu i cebuli. Kotlety ziemniaczane to potrawa, która na pewno na stałe wejdzie do mojego menu. Polecam.

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • kostka twarogu (20 dag)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • łyżka masła
  • mąka do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz. Przykrywamy kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi. Placki obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionymi surówkami. Można też polać kwaśną śmietaną i posypać natką pietruszki.

źródło: "Encyklopedia gotowania. Placki i placuszki"

Ilość porcji: 8 szt.
Koszt wykonania: ok. 10 zł
Czas wykonania: 1 h

21 komentarzy:

  1. Moja babcia takie robi - są pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno te robione przez babcię są jeszcze lepsze:)

      Usuń
  2. Fajna wersja kotletów :) Z nadzieniem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczny pomysł na obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem wielką fanką takiego nadzienia :D Jak dla mnie super przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Nie spodziewałam się, że mają aż tyle zwolenników:)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Basiu pyszne danie :-) życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takich kotletów jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam w Wielki Piątek i bardzo nam smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zainspirowałaś mnie, dodaję do kolejki oczekujących przepisów a o efektach na pewno powiadomię ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger