Żurek to zupa, którą robiłam pierwszy raz. Sama nie wiem dlaczego, skoro bardzo lubię kwaśne w smaku zupy. Wersji tej zupy jest wiele. Z chrzanem, bez chrzanu, z grzybami i bez. Ja zdecydowałam się wypróbować przepis na żurek z pieczarkami. Wyszedł przepyszny. Kwaśny w smaku a chrzan nadaje mu ostrzejszego smaku. Żurek to zupa, którą od dnia dzisiejszego postanawiam robić częściej, nie tylko od święta.
Składniki:
- 500 ml żurku (naturalny lub w butelce)
- włoszczyzna
- 4 kulki ziela angielskiego
- 7 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 40 dag pieczarek
- 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżeczek chrzanu
- 5 jajek
- łyżka masła
- sól, pieprz
- cukier
- śmietana do zabielenia
- majeranek
Sposób przygotowania: Włoszczyznę oczyszczamy. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 l. wody. Dodajemy ziele, pieprz i liście laurowe. Dosypujemy pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru. Zagotowujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki- podsmażamy na łyżce masła. Gdy uwolnią swój aromat przekładamy do garnka z warzywami. Warzywa gotujemy do czasu aż warzywa staną się miękkie. Wyciągamy je z wywaru. Kiełbasę i pieczarki kroimy w plastry. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Razem z kiełbasą dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 15 minut. Dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan i pokrojoną w kostkę marchewkę (ugotowaną z wywaru). Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i majerankiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1,15 h
Koszt przygotowania: ok. 30 zł
Jak u mamy! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńZjadłabym taki domowy :) Niestety, u mnie w domu nie robi się zup na święta :(
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie dam rady go zrobić na święta bo za dużo jedzenia dlatego robię przed:)
UsuńPychotka. Chętnie wypróbuje. Mniam. Zapraszam do siebie. https://m.facebook.com/Gotowaniepatki-1870386083195861/?ref=bookmarks
OdpowiedzUsuń