3/23/2016

Żurek

Żurek to zupa, którą robiłam pierwszy raz. Sama nie wiem dlaczego, skoro bardzo lubię kwaśne w smaku zupy. Wersji tej zupy jest wiele. Z chrzanem, bez chrzanu, z grzybami i bez. Ja zdecydowałam się wypróbować przepis na żurek z pieczarkami. Wyszedł przepyszny. Kwaśny w smaku a chrzan nadaje mu ostrzejszego smaku. Żurek to zupa, którą od dnia dzisiejszego postanawiam robić częściej, nie tylko od święta.

Składniki:

  • 500 ml żurku (naturalny lub w butelce)
  • włoszczyzna
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 7 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 40 dag pieczarek
  • 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek chrzanu
  • 5 jajek
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • cukier
  • śmietana do zabielenia
  • majeranek
Sposób przygotowania: Włoszczyznę oczyszczamy. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 l. wody. Dodajemy ziele, pieprz i liście laurowe. Dosypujemy pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru. Zagotowujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a czosnek  w cienkie plasterki- podsmażamy na łyżce masła. Gdy uwolnią swój aromat przekładamy do garnka z warzywami. Warzywa gotujemy do czasu aż warzywa staną się miękkie. Wyciągamy je z wywaru. Kiełbasę i pieczarki  kroimy w plastry. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Razem z kiełbasą dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 15 minut. Dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan i pokrojoną w kostkę marchewkę (ugotowaną z wywaru). Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i majerankiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1,15 h
Koszt przygotowania: ok. 30 zł

7 komentarzy:

  1. Zjadłabym taki domowy :) Niestety, u mnie w domu nie robi się zup na święta :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nigdy nie dam rady go zrobić na święta bo za dużo jedzenia dlatego robię przed:)

      Usuń
  2. Pychotka. Chętnie wypróbuje. Mniam. Zapraszam do siebie. https://m.facebook.com/Gotowaniepatki-1870386083195861/?ref=bookmarks

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger