10/16/2015

Ziemniaczane placuszki z sosem paprykowym

Składniki:

  •  1 kg ziemniaków (obranych i ugotowanych)
  • 4 jajka
  • 40 dag mąki
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków firmy „RAFEX”
sos:

  •  1 zielona papryka
  •  1 czerwona papryka
  •  1 duża cebula   
  •  8 łyżek przecieru pomidorowego
  • cukier
  •  sól, pieprz
  •  tłuszcz do smażenia


Sposób przygotowania: Ziemniaki ugniatamy, lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy z jajkami i przyprawą do ziemniaków. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki (jak przy pierogach). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przygotowujemy sos. Obie papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka. Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Tuż przed podaniem placuszki polewamy sosem.

Ilość porcji: 30 szt.
Koszt wykonania:  ok. 10 zł
Czas wykonania: 1,15h

Źródło: przepis własny

Przepis dodaję do akcji:

Wegetariański obiad V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger