- 1 kg ziemniaków (obranych i ugotowanych)
- 4 jajka
- 40 dag mąki
- 2 łyżki przyprawy do ziemniaków firmy „RAFEX”
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 8 łyżek przecieru pomidorowego
- cukier
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Ziemniaki ugniatamy, lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy z jajkami i przyprawą do ziemniaków. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki (jak przy pierogach). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przygotowujemy sos. Obie papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka. Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Tuż przed podaniem placuszki polewamy sosem.
Ilość porcji: 30 szt.
Koszt wykonania: ok.
10 zł
Czas wykonania: 1,15h
Źródło: przepis własny
Przepis dodaję do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz