10/20/2015

Jesienny krupnik z ogórkiem kiszonym


Składniki:
50 dag karkówki
2 garście suszonych grzybów
7 łyżek kaczy jęczmiennej
4 duże ziemniaki
6 ogórków kiszonych
2 łyżki śmietany
2 liście laurowe
3 ziela angielskie RAFEX
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki
Sposób przygotowania: 3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do garnka. Dokładamy grzyby, liście i ziele angielskie.  Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.  Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Ilość porcji: 7
Koszt wykonania:  ok. 15 zł
Czas wykonania:  1,15h

źródło: przepis własny

Przepis zgłaszam do akcji:
Jesienne zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger