- 4 plastry karkówki
- mąka do obtoczenia
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- płaska łyżeczka mąki
- sól, pieprz
- smalec
- tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania:
Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną
na patelni cebulę. Wkładamy ziele i liście laurowe. Zalewamy szklanką bulionu.
Gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem do
mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy
na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kapusty.
Przykrywamy plastrami mięsa. Kładziemy resztę kapusty. Śmietanę mieszamy z
mąką. Zalewamy danie. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Ilość porcji: 4
Koszt wykonania: ok.
15 zł
Czas wykonania: 1,15h
no no, wygląda wspaniale :) chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńZachęcam jeszcze bardziej:)
Usuń