10/20/2015

Karkówka zapiekana w kapuście z cebulą i śmietaną

Składniki:
  •  4 plastry karkówki
  •  mąka do obtoczenia
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  •  pół szklanki kwaśnej śmietany
  • płaska łyżeczka mąki
  •  sól, pieprz
  •   smalec
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania:  Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Wkładamy ziele i liście laurowe. Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kapusty. Przykrywamy plastrami mięsa. Kładziemy resztę kapusty. Śmietanę mieszamy z mąką. Zalewamy danie. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200             stopni  C.

Ilość porcji: 4
Koszt wykonania:  ok. 15 zł
Czas wykonania: 1,15h

Przepis dodaję do akcji: 


http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2015/10/jesienne-warzywa-i-grzyby-2015.html 

2 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger