Składniki:
- 9 płatów lasagne
- 50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 10 dag suszonej żurawiny
- 50 dag mielonego twarogu
- pół kostki masła
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny
- kardamon, mielone goździki, imbir
- masło do smażenia i wysmarowania formy
Sposób przygotowania: Dynię wrzucamy na patelnię i smażymy
na maśle. Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, przyprawy i mieszamy. Chwilę
jeszcze smażymy, żeby przyprawy uwolniły swój aromat. Żurawinę sparzamy
wrzątkiem. Dodajemy do dyni. Płaty lasagne gotujemy po 3 -5 minut. Wyciągamy i
hartujemy w zimnej wodzie. Pół kostki masła ucieramy z cukrem na puch. cały
czas miksując dodajemy sok z cytryny,
jajka i budyń. Powoli dokładamy twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy
tłuszczem. Układamy kolejno warstwami masę twarogową, makaron, dynię, makaron.
Ostatnią warstwą ma być masa twarogowa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175
stopni C przez ok. 45 minut.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt: ok. 20 zł
Źródło: przepis własny
Fajny pomysł na zupelnie cos innego, podoba mi się
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Marto:)
UsuńNaprawdę świetny pomysł na zupełnie nowe smaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Trochę się nakombinowałam żeby wymyśleć to właśnie cudo.
UsuńAle super danie! Podoba mi się, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Mi się przede wszystkim podobał smak tego dania.
Usuń