W mojej kuchni cały czas rządy prowadzi cukinia. Bardzo lubię to warzywo. Żeby nie znudziło się mojemu mężowi muszę wymyślać różne dania z jej wykorzystaniem. Po zrobieniu lecza przyszedł czas na placuszki. W zeszłym roku robiłam placki z cukinii z fetą. Tym razem zrobiłam ciasto, gdzie jest mniej mąki, dzięki czemu smak cukinii jest bardziej wyczuwalny. Placki podałam w towarzystwie sosu słodko-kwaśnego. Polecam dla tych co placki z cukinii znają, ale chcą je podać w niecodziennej wersji.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek natki pietruszki
- 8 -10 łyżek mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki ketchupu
- 4-5 ogórków konserwowych
- łyżeczka cukru
- łyżeczka octu winnego białego
Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce na grubych
oczkach. Posypujemy solą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Cebulę kroimy w drobną
kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Łączymy z cebulą i natką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Jajka umieszczamy w osobnym naczyniu. Mieszamy z jogurtem i mąką. Dokładamy do warzyw . Mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto (po dwie łyżki) formując
placuszki. Smażymy na złoty kolor.
Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ogórki kroimy w drobną
kostkę. Mieszamy z sosem. Placuszki podajemy na ciepło z sosem.
Ilość porcji: ok. 25 szt.
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Bardzo lubię je robić ! Są dobre na obiad labo kolację :)
OdpowiedzUsuńOsobiście na kolację unikam, bo zjadam tych placków zbyt duże ilości:)
UsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńTak, dlatego tak szybko znikają:) A ten sos..... pycha
UsuńU mnie tak samo cukinia w lecie wiedzie prym,a sos koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCzekam na wrażenia:)
UsuńBardzo dobre, dodalam tylko 2 jajka bo tyle miałam i 4 łyżki mąki - też wyszły bez rozważania na patelni. A sos jest obłędny- idealny chyba do wszystkiego😀
OdpowiedzUsuńCieszę się niesamowicie, że smakowały. A sos też należy do moim ulubionych:)
UsuńWieki takich nie robiłam, pyszne!
OdpowiedzUsuń