8/09/2016

Placki z cukinii


W mojej kuchni cały czas rządy prowadzi cukinia. Bardzo lubię to warzywo. Żeby nie znudziło się mojemu mężowi muszę wymyślać różne dania z jej wykorzystaniem. Po zrobieniu lecza przyszedł czas na placuszki. W zeszłym roku robiłam placki z cukinii z fetą. Tym razem zrobiłam ciasto, gdzie jest mniej mąki, dzięki czemu smak cukinii jest bardziej wyczuwalny. Placki podałam w towarzystwie sosu słodko-kwaśnego. Polecam dla tych co placki z cukinii znają, ale chcą je podać w niecodziennej wersji.



Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • pęczek natki pietruszki
  • 8 -10 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
sos
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka octu winnego białego
Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy solą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Łączymy z cebulą i natką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Jajka umieszczamy w osobnym naczyniu. Mieszamy z jogurtem i mąką. Dokładamy do warzyw . Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto (po dwie łyżki) formując placuszki. Smażymy na złoty kolor.
Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z sosem. Placuszki podajemy na ciepło z sosem.

 źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 25 szt.
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię je robić ! Są dobre na obiad labo kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście na kolację unikam, bo zjadam tych placków zbyt duże ilości:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, dlatego tak szybko znikają:) A ten sos..... pycha

      Usuń
  3. U mnie tak samo cukinia w lecie wiedzie prym,a sos koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre, dodalam tylko 2 jajka bo tyle miałam i 4 łyżki mąki - też wyszły bez rozważania na patelni. A sos jest obłędny- idealny chyba do wszystkiego😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niesamowicie, że smakowały. A sos też należy do moim ulubionych:)

      Usuń
  5. Wieki takich nie robiłam, pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger