
Idealna propozycja na letni obiad. Takie placuszki można też zrobić na kolację lub podwieczorek. Zajadają się nimi i starsi i dzieci. Bardzo lubię takie dania "na szybko". Furorę u mnie w domu zrobiły np.
placki z kukurydzy. Ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Do tej pory na słodko robiłam tylko
placki z bananami. Teraz przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego w smaku, na coś kwaśnego. Placki wyszły przepyszne, mięciutkie i delikatne.
Składniki:
- 25 dag czerwonej porzeczki
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka maślanki
- 2 jajka
- cukier- 2-3 łyżki plus cukier do posypania
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Obie mąki łączymy ze sobą. Dodajemy proszek do pieczenia i
cukier. Dokładnie mieszamy. Jajka łączymy z maślanką. Dodajemy powoli mąkę,
cały czas mieszamy. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki.
Porzeczki myjemy, dokładamy do ciasta. Mieszamy. Smażymy na tłuszczu na złoty
kolor. Podajemy polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 25 szt
Czas przygotowania: 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Z tymi porzeczkami, które świetnie przełamują smak - pycha !
OdpowiedzUsuńDokładnie. Lubię czuć takie kwaśne smaki:)
UsuńPyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń