Kukurydziane placuszki to idealna propozycja dla osób, które nie mają na przygotowanie obiadu zbyt wiele czasu. Ich przygotowanie zajmuje niespełna pół godziny. Kukurydza nadaje placuszkom bardzo ciekawy słodkawy smak. Placki można podawać z różnymi dodatkami. Ja serwuję je w towarzystwie marchewki z groszkiem lub z bukietem surówek.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Kukurydzę odcedzamy na sitku. Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczypiorek, mąkę. Mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładamy kukurydzę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę wody. Jeszcze raz mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy ciasto (ok. 2 łyżki). Smażymy placuszki na złoty kolor.
źródło: Encyklopedia Gotowania "Najlepsze przepisy na placki i placuszki"
Ilość porcji: ok. 12 szt.
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Czas przygotowania: 0,30h
Ciekawa jestem jak smakują :)
OdpowiedzUsuńTrzeba spróbować:)
UsuńWspaniałe, pożywne i niezwykle smakowite placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńZaraz je zrobię :D
OdpowiedzUsuńSuper:)
UsuńBardzo dobry przepis, z kukurydzy jeszcze nie robiłam...
OdpowiedzUsuńMoże więc czas wypróbować:)
Usuń