8/29/2016

Zupa szczawiowa

Uwielbiam zupy, takie jak szczawiowa szczególnie. Dlaczego? Bo kwaśna, bo lekka, bo smaczna- po prostu idealna. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ciężko o świeży szczaw. Z zazdrością patrzyłam jak inne bloggerki mogły się pochwalić szczawiową ze świeżego szczawiu, a nie konserwowego. Doczekałam się i ja. Wszystko dzięki babci Helence, która na swej działce postanowiła posiać dość pokaźną ilość tego ziela:) Jeśli nie przepadacie za zbyt kwaśnymi ( ja do tych osób na pewno nie należę) smakami polecam użyć mniej szczawiu niż ja. 


Składniki:
  • 5 szklanek posiekanego szczawiu (2-3 słoiczki szczawiu konserwowego)
  • 2 l. bulionu warzywnego bądź mięsno-warzywnego
  • 5 marchewek
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 5 jajek
  • śmietana do zabielenia (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Wkładamy obraną marchew. Gotujemy do miękkości. Wyciągamy. Jajka gotujemy na twardo.  Szczaw drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy szczaw. Podsmażamy do czasu aż stanie się miękki. Zawartość patelni wkładamy do bulionu. Dokładamy ziemniaki. Gotujemy przez ok. 10 minut. Marchew kroimy w plastry. Dodajemy do zupy. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jajka obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół. Na każdy talerz wykładamy po dwie połówki jajka. Zalewamy zupą. 

źródło: przepis własny

Ilość porcji:5
Czas przygotowania: 45 minut
Kosz przygotowania: ok. 15 zł

7 komentarzy:

  1. Jest to jedna z moich ulubionych zup, ale jakoś bardzo rzadko ją jadam... Narobiłaś mi na nią straszliwej ochoty i teraz się zastanawiam skąd wziąć szczaw nie ze słoika..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie na jakimś targu się dostanie... ja niestety mam na takowy daleko:)

      Usuń
  2. Bardzo lubię zupę szczawiową. Babcia zawsze uratuje :)
    Pozdrawiam Basiu

    OdpowiedzUsuń
  3. moja ulubiona <3 i szczaw mam w ogródku,no nie ma co idę zrywać ;)
    Monia B

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zupy. Na pewno zrobię jak będę w domu w Pl.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger