10/26/2015

Sernikowa lasagne z dynią i żurawiną

Składniki:
  • 9 płatów lasagne
  • 50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 50 dag mielonego twarogu
  •  pół kostki masła
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  •  łyżka miodu
  •  łyżka soku z cytryny
  •  kardamon, mielone goździki, imbir
  • masło do smażenia i wysmarowania formy

Sposób przygotowania: Dynię wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, przyprawy i mieszamy. Chwilę jeszcze smażymy, żeby przyprawy uwolniły swój aromat. Żurawinę sparzamy wrzątkiem. Dodajemy do dyni. Płaty lasagne gotujemy po 3 -5 minut. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Pół kostki masła ucieramy z cukrem na puch. cały czas miksując  dodajemy sok z cytryny, jajka i budyń. Powoli dokładamy twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno warstwami masę twarogową, makaron, dynię, makaron. Ostatnią warstwą ma być masa twarogowa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 45 minut.


Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,30h

Koszt: ok. 20 zł  

Źródło: przepis własny

6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na zupelnie cos innego, podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę świetny pomysł na zupełnie nowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Trochę się nakombinowałam żeby wymyśleć to właśnie cudo.

      Usuń
  3. Ale super danie! Podoba mi się, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Mi się przede wszystkim podobał smak tego dania.

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger