Składniki:
- 5 plastrów karkówki
- 10 łyżek ketchupu
- 2 garście suszonych grzybów
- 25 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 5 łyżek majonezu
- 15 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- 2 łyżki tymianku
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy szklanką wody i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w wodzie w
której się moczyły przez ok. 30 min. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy
i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie paprykę kroimy w podłużne paseczki a cebulę
w piórka. Wrzucamy na patelnię. Dokładamy dynię i grzyby. Smażymy aż warzywa staną się
miękkie. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa wykładamy na mięso.
Smarujemy majonezem. Przykrywamy żółtym serem. Posypujemy tymiankiem. Zapiekamy jeszcze ok. 20-30
minut.
Ilość porcji: 5
Koszt wykonania: ok. 20 zł
Czas wykonania: 1h
źródło: przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz