10/16/2015

Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką

Składniki:
  • 5 plastrów karkówki
  • 10 łyżek ketchupu
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 25 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek majonezu
  • 15 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy szklanką wody i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły przez ok. 30 min. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie paprykę kroimy w podłużne paseczki a cebulę w piórka. Wrzucamy na patelnię. Dokładamy dynię. Smażymy aż warzywa staną się miękkie. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa wykładamy na mięso. Smarujemy majonezem. Przykrywamy żółtym serem. Zapiekamy jeszcze ok. 20-30 minut.

Ilość porcji: 5
Koszt wykonania:  ok. 20 zł
Czas wykonania: 1h

źródło: przepis własny

Przepis dodaję do akcji: Jesienne Superfoods

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger