- 50 dag mięsa mielonego
- 50 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 garście świeżego szpinaku
- szklanka bulionu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- słodka papryka
- płaska łyżka oregano
- tłuszcz do smażenia
- 50 dag makaronu
Sposób przygotowania:
Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę,
rumienimy na tłuszczu. Jak się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą,
pieprzem i słodką papryką Czekamy aż się ładnie zrumieni. Pomidory sparzamy,
obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod
przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i
szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy
do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron
gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem.
Ilość porcji: 4
Koszt wykonania: ok.
18 zł
Czas wykonania: 45 min.
Źródło: przepis własny
Przepis dodaję do akcji:
Czas wykonania: 45 min.
Źródło: przepis własny
Przepis dodaję do akcji:
Mniam, pysznie się zapowiada ten obiad :)
OdpowiedzUsuńBył naprawdę pyszny. Zapewniam.
UsuńCiekawa propozycja. Bardzo lubię makarony :)
OdpowiedzUsuń