10/09/2015

Makaron z dynią, mielonym i szpinakiem


Składniki:
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 50 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • płaska łyżka oregano
  • tłuszcz do smażenia
  • 50 dag makaronu
Sposób przygotowania:  Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na tłuszczu. Jak się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Czekamy aż się ładnie zrumieni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość  gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem.

Ilość porcji: 4
Koszt wykonania:  ok. 18 zł
Czas wykonania: 45 min.

Źródło: przepis własny

Przepis dodaję do akcji:
Jesienne Superfoods

3 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger