Składniki:
- 4
plastry karkówki
- 2
garście suszonych grzybów
- słoik suszonych pomidorów
- łyżka rozmarynu RAFEX
- 2 łyżki
kwaśnej śmietany 18%
- łyżka mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Grzyby płuczemy.
Zalewamy dwoma szklankami wody. Odstawiamy aż napęcznieją. Mięso lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z
każdej strony. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w
temperaturze 180 stopni C. ok. 1 h. Grzyby gotujemy ok. 30 minut w wodzie w
której się moczyły. Dodaj emy rozmaryn i pokrojone w cienkie paski pomidory.
Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę i
zagęszczamy łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącym sosem
polewamy mięso wyciągnięte z piekarnika.
Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną.
Ilość porcji: 4
Koszt wykonania: ok. 15 zł
Czas wykonania: 1h
źródło: przepis własny
Wspaniałe danie. Takie jesienne, rozgrzewajace i z pewnością pyszne :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie. Takie jesienne, rozgrzewajace i z pewnością pyszne :-)
OdpowiedzUsuń