10/06/2015

Leśna karkówka z suszonymi pomidorami

Składniki:
  •  4 plastry karkówki
  •  2 garście suszonych grzybów
  • słoik suszonych pomidorów
  • łyżka rozmarynu RAFEX
  •  2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:  Grzyby płuczemy. Zalewamy dwoma szklankami wody. Odstawiamy aż napęcznieją. Mięso lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. ok. 1 h. Grzyby gotujemy ok. 30 minut w wodzie w której się moczyły. Dodajemy rozmaryn i pokrojone w cienkie paski pomidory. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącym sosem polewamy mięso wyciągnięte z piekarnika. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną.
Ilość porcji: 4
Koszt wykonania:  ok. 15 zł
Czas wykonania: 1h

źródło: przepis własny



2 komentarze:

  1. Wspaniałe danie. Takie jesienne, rozgrzewajace i z pewnością pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie. Takie jesienne, rozgrzewajace i z pewnością pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger