3/29/2016

Przystawka ze śledzia

Śledzie podane w takiej właśnie postaci już od wielu lat goszczą u nas w rodzinie na stole. Robi je moja mama, robię i ja. Zaletą tej przystawki jest to, że bardzo szybko się ją robi, rewelacyjnie smakuje, a przy tym jeszcze ładnie prezentuje się na stole. Tak podane śledzie polecam na różnego rodzaju uroczystości rodzinne.

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 4 śledzie marynowane
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 8 łyżek majonezu
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół. Układamy na półmisku żółtkiem do dołu. Płaty śledziowe przekrawamy wzdłuż na dwie części. Owijamy wokół jajek.Na każde jajko kładziemy po łyżce majonezu. Wierzch posypujemy pokrojonymi w kostkę ogórkami i cebulą.

źródło: przepis rodzinny

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 0,30 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

5 komentarzy:

  1. Ha ale ciekawie wygląda :) Nasz dziadek stwierdziłby, że to idealna zakąska :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealna zakąska nie tylko dla dziadków ;)

      Usuń
  2. A ,nie wyleci żółtko,jak się będzie nabierać jajko,a mogę dać odwrotnie,?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger