Do dyni przekonywałam się bardzo długo. Dopiero w zeszłym roku odkryłam to warzywo. Od tego czasu z utęsknieniem czekam na jesień, kiedy to dynia staję się najłatwiej dostępna. Stanowi ona bardzo ciekawy dodatek do makaronu czy mięsa. Przepisów na zupę dyniową jest wiele. W zeszłym roku na moim stole królowała ta z dodatkiem pomidorów, teraz przyszedł czas na coś innego, nowego. Tym razem królową jesieni połączyłam z marchewką i pietruszką. Jako, że lubię ostre smaki nie mogło także zapragnąć chilli. Zupa wyszła gęsta i sycąca. Po prostu boska!
Składniki:
- 1 kg dyni (waga po obraniu)
- 1 cebula
- 2 duże pietruszki
- 3 marchewki
- łyżka garam masala
- sól, pieprz
- chilli
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Dyniowa zupka wyszła pięknie :) Podoba mi się dodatek garam masali <3
OdpowiedzUsuń