Taką szarlotkę często robiła moja mama. Przepis mam właśnie od niej. Niby zwykłe ciasto z jabłkami, ale dzięki polewie na bazie śmietany ciasto to staje się niezwykłe w smaku. Podczas pieczenia tworzy się "skorupka", którą uwielbiam. Szarlotka z polewą już na pewno na stałe zagości w moim domu. Mam nadzieję, że w Waszym również.
Składniki (blaszka 25x36):
ciasto
- kostka masła
- szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- żółtko
- jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
masa jabłkowa
- 2 kg jabłek
- 1 szklanka cukru (najlepszy trzcinowy)
- 2 opakowania kisielu cytrynowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 garście żurawiny
- 2 łyżki masła
polewa
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania: Składniki ciasta zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu dzielimy je na dwie części (2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy. Kroimy w cienkie plasterki. Przesmażamy na maśle razem z żurawiną. Zasypujemy cukrem. Gdy jabłka zmiękną odstawiamy i studzimy. Dodajemy kisiel i cynamon. Mieszamy. Wykładamy na ciasto. Przykrywamy resztą ciasta odrywając małe kawałki ciasta i lekko je spłaszczając. Śmietanę mieszamy z cukrem. Smarujemy wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 45 minut.
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 1,30 h plus chłodzenie ciasta
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Takiej szarlotki z polewą jeszcze nie jadłam, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania bo jest naprawdę przepyszna.
UsuńUwielbiam szarlotkę, z takiej jeszcze nie próbowałam, ciekawa polewa :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania.
Usuńzapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńMonia optymistka ;)
Było przepysznie. Zapewniam Moniko:)
UsuńBasiu jak zawsze czarujesz! Uwielbiam szarlotkę mniam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dziękuję:)
UsuńPiję właśnie kawę i poczułam jak bardzo brakuje mi kawałka Twojego ciasta! Wygląda przeapetycznie! Mniam <3
OdpowiedzUsuńByło przepyszne. Zachęcam do spróbowania:)
UsuńAle by mi się przydał teraz taki kawałeczek ^_^ z tą śmietankową polewą musi być obłędna :)
OdpowiedzUsuńOj była obłędna, była:)
UsuńNo właśnie, niby proste ciasto, niby prosta polewa, a razem pychota :-)
OdpowiedzUsuńTak, to polewa to właśnie ta "inność":)
UsuńSzarlotka to jest to co zjadłybyśmy teraz o tej późnej porze z wielką chęcią :D
OdpowiedzUsuńMi też najlepiej smakuje ciasto wieczorkiem właśnie, gdy ciemno za oknem.
UsuńPyszne, zdobyło nasze serducha i kubki smakowe :-)
OdpowiedzUsuń