Bardzo lubię karkówkę. Szczególnie tą, zapiekaną w piekarniku. Bez żadnego podsmażania. Włożona do pieca jako surowe mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości
karkówka z kiszoną kapustą. Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić
karkówkę z pieczarkami. Tym razem postanowiłam zrobić mięso w połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 0,5 kg pieczarek
- 2 duże cebule
- ok. 5 ogórków konserwowych
- 6 łyżek ketchupu
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmażamy do czasu aż pieczarki odparują z nadmiaru wody. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy pieczarkami i ogórkami. Smarujemy ketchupem. Pieczemy pod przykryciem przez 1-1,30 h w 200 stopniach C.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńOj tak. Taka karkówka szczególnie zachwyca podniebienia męskiej części rodziny:)
UsuńPrzepysznie <3 Robimy podobnie i rzeczywiście smak jest nie do podrobienia <3 Pycha <3
OdpowiedzUsuńCzyli mamy podobne gusta kulinarne
UsuńKarkówka wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana:)
UsuńUwielbiamy tak przygotowaną karkówkę. Mój mąż jest raczej wybredny i jeśli on chwali potrawę, to znaczy, że jest pyszna :-) Polecam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam męża:)
Usuń