10/24/2016

Karkówka w sosie ketchupowym

Bardzo lubię karkówkę. Szczególnie tą, zapiekaną w piekarniku. Bez żadnego podsmażania. Włożona do pieca jako surowe mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą. Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami. Tym razem postanowiłam zrobić mięso w połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • ok. 5 ogórków konserwowych
  • 6 łyżek ketchupu
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmażamy do czasu aż pieczarki odparują z nadmiaru wody. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy pieczarkami i ogórkami. Smarujemy ketchupem. Pieczemy pod przykryciem przez 1-1,30 h w 200 stopniach C.

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł

8 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Taka karkówka szczególnie zachwyca podniebienia męskiej części rodziny:)

      Usuń
  2. Przepysznie <3 Robimy podobnie i rzeczywiście smak jest nie do podrobienia <3 Pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy tak przygotowaną karkówkę. Mój mąż jest raczej wybredny i jeśli on chwali potrawę, to znaczy, że jest pyszna :-) Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger