10/26/2016

Ciasto dyniowe bez pieczenia

Lubię ciasto dyniowe. Kocham przyprawy, które się do niego dodaje: imbir, cynamon czy gałkę muszkatołową. Są jednak takie dni, kiedy nie chce mi się uruchamiać piekarnika. Wtedy najchętniej przygotowuję właśnie ciasta bez pieczenia. Pyszna delikatna masa dyniowa przekładana kakaowymi herbatnikami idealnie pasuje do kubka gorącej kawy. Deser ten polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodkim ciastami.

Składniki (26x20):

  • 2 opakowania kakaowych herbatników (2 razy po 250 g)
  • 2,5 szklanki kremówki
  • 2 szklanki puree z dyni
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 2 szczypty imbiru
Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Puree z dyni łączymy z cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem. Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Łączymy z żelatyną. Dodajemy puree z przyprawami. Ubijamy przez chwilę mikserem na najmniejszych obrotach. w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy na przemiennie warstwę herbatników i masę dyniową do wyczerpania składników. Wierzch ciasta ozdabiamy pokruszonymi ciastkami. Ciasto można dodatkowo udekorować polewą czekoladową tworząc tzw. "esy floresy". Przechowujemy w lodówce.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: ok. 45 minut plus chłodzenie
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

14 komentarzy:

  1. Bardzo interesujący przepis a efekt cudny i pewnie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto faktycznie wyszło przepyszne, zapewniam:)

      Usuń
  2. Pyszny przepis :) takie ciasto mogłabym jeść i jeść, tym bardziej, że jest z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta bez pieczenia. Szybko się je robi. Czy w tym przepisie żelatynę można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dynia również wspaniale komponuje się z pomarańczą. Takie ciasto na pewno jest pyszne,a do tego łatwe w przygotowaniu! Super propozycja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pomarańczą nie próbowałam. Faktycznie muszę spróbować:)

      Usuń
  5. Ciekawy pomysł na wykorzystanie dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta dyniowego! :o

    OdpowiedzUsuń
  7. a to purre ma byc z surowej czy ugotowanej dyni czy może pieczonej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pieczonej. Robiłam z tego przepisu http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2016/11/mus-z-dyni.html#more

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger