10/27/2016

Papryka faszerowana pstrągiem

Bardzo lubię nadziewane warzywa. Faszerować można dynię, bakłażany czy cukinię. Teraz przyszła pora na paprykę. Większość osób (w tym ja) faszeruje paprykę mięsem i ryżem. Chciałam zrobić coś innego, oryginalnego. Myślę, że cel zamierzony osiągnęłam jak najbardziej. Papryka podana w ten sposób na pewno niejedną osobę zaskoczy- nie tylko wzrokowo, ale i smakowo.

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • szklanka kaszy pęczak
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • wędzony pstrąg (275g) 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 3 łyżeczki tartej bułki
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pstrąga oczyszczamy z ości, rozdrabniamy na mniejsze części. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Kaszę łączymy z cebulą, pietruszką i pstrągiem. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Papryki przekrawamy na pół. Od środka posypujemy solą i pieprzem. Napełniamy farszem. Wierzch posypujemy tartą bułką. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30-45 minut.

Ilość porcji : 6 szt.
Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Koszt przygotowania: ok. 18 zł

2 komentarze:

  1. Bardzo smaczny pomysł na połączenie papryki i wędzonego pstrąga. Zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie faszerowałam warzyw rybą. A faszerować lubię. Fajny pomysł. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger