Bardzo lubię nadziewane warzywa. Faszerować można
dynię,
bakłażany czy
cukinię. Teraz przyszła pora na paprykę. Większość osób (w tym ja) faszeruje
paprykę mięsem i ryżem. Chciałam zrobić coś innego, oryginalnego. Myślę, że cel zamierzony osiągnęłam jak najbardziej. Papryka podana w ten sposób na pewno niejedną osobę zaskoczy- nie tylko wzrokowo, ale i smakowo.
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- szklanka kaszy pęczak
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- wędzony pstrąg (275g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- 1 cytryna
- 3 łyżeczki tartej bułki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pstrąga oczyszczamy z ości, rozdrabniamy na mniejsze części. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Kaszę łączymy z cebulą, pietruszką i pstrągiem. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Papryki przekrawamy na pół. Od środka posypujemy solą i pieprzem. Napełniamy farszem. Wierzch posypujemy tartą bułką. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30-45 minut.
Ilość porcji : 6 szt.
Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Koszt przygotowania: ok. 18 zł
Bardzo smaczny pomysł na połączenie papryki i wędzonego pstrąga. Zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie faszerowałam warzyw rybą. A faszerować lubię. Fajny pomysł. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń