Składniki:
- 2 bakłażany
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- oliwa do smażenia i do wysmarowania formy
- sól, cukier
Sposób przygotowania: Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż na pół, żeby powstały 4 porcje. Wydrążamy środki zostawiając miąższ. Solimy i odstawiamy na pół godziny, żeby puściły sok. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę miąższ i pomidory. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy ok. 15 minut. Przygotowanym farszem napełniamy bakłażanowe łódeczki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 h w temperaturze 180 stopni C. Gdy to konieczne w trakcie pieczenia podlewamy wodą.
Źródło: "Encyklopedia gotowania.Najlepsze przepisy kuchni włoskiej."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz