7/30/2015

Bakłażany faszerowane pomidorami


Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia i do wysmarowania formy
  • sól, cukier

Sposób przygotowania: Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż na pół, żeby powstały 4 porcje. Wydrążamy środki zostawiając miąższ. Solimy i odstawiamy na pół godziny, żeby puściły sok. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę miąższ i pomidory. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy ok. 15 minut. Przygotowanym farszem napełniamy bakłażanowe łódeczki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 h w temperaturze 180 stopni C. Gdy to konieczne w trakcie pieczenia podlewamy wodą.

Źródło: "Encyklopedia gotowania.Najlepsze przepisy kuchni włoskiej."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger