Składniki:
- 2 dynie makaronowe lub piżmowe
- garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w
wodzie)
- 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe)
- 1 duża czerwona cebula
- słoik zielonych oliwek
- słoik suszonych pomidorów
- 15 dag kaszy gryczanej
- 10 dag tartej mozarelli
- oliwa z oliwek
- sól ziołowa RAFEX
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
sos:
- 6 łyżek zalewy z pomidorów
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Dynię myjemy i przekrawamy wzdłuż na
pół tak, żeby powstały 4 porcje. Za pomocą łyżki wydrążamy środki. Solimy i
pieprzymy. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Wykładamy na blaszkę do pieczenia
wyłożoną papierem. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni C. W
tym czasie kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Salami kroimy w
cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Cebulę i wędlinę wrzucamy na patelnię.
Po ok. 10 minutach dodajemy grzyby. Podlewamy wodą pozostałą po ich moczeniu.
Dusimy do czasu aż grzyby staną się miękkie. Pomidory kroimy w cienkie
paseczki. Zalewę z pomidorów mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i
ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę mieszamy z resztą
składników. Dodajemy przekrojone na pół oliwki. Mieszamy z ziołowym sosem. Farszem
napełniamy dynie. Posypujemy mozarellą. Zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.
Źródło: przepis własny
Ilość porcji: 4
Czas wykonania: 1 h
Koszt wykonania: ok.
25 zł
Super pomysł na obiad!:) A gdzie można kupić dynię makaronową?
OdpowiedzUsuńWidziałam na targowisku. Mi udało się ją kupić w "Tesco". Może być też inna dynia, byle nie była duża:)
Usuń