11/23/2015

Dynia makaronowa z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami


 Składniki:
  • 2 dynie makaronowe lub piżmowe
  • garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie)
  • 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe)
  • 1 duża czerwona cebula
  • słoik zielonych oliwek
  • słoik suszonych pomidorów
  • 15 dag kaszy gryczanej
  • 10 dag tartej mozarelli
  • oliwa z oliwek
  • sól ziołowa RAFEX
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
sos:
  • 6 łyżek zalewy z pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  •  łyżeczka ziół prowansalskich
  •  łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Dynię myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 porcje. Za pomocą łyżki wydrążamy środki. Solimy i pieprzymy. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Salami kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Cebulę i wędlinę wrzucamy na patelnię. Po ok. 10 minutach dodajemy grzyby. Podlewamy wodą pozostałą po ich moczeniu. Dusimy do czasu aż grzyby staną się miękkie. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Zalewę z pomidorów mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę mieszamy z resztą składników. Dodajemy przekrojone na pół oliwki. Mieszamy z ziołowym sosem. Farszem napełniamy dynie. Posypujemy mozarellą. Zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.

Źródło: przepis własny

Ilość porcji: 4
Czas wykonania: 1 h
Koszt wykonania: ok. 25 zł

2 komentarze:

  1. Super pomysł na obiad!:) A gdzie można kupić dynię makaronową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam na targowisku. Mi udało się ją kupić w "Tesco". Może być też inna dynia, byle nie była duża:)

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger