Przepis na to ciasto dostałam już bardzo dawno temu od koleżanki. Przez lata robiłam to ciasto pod nazwą "Amerykańskie". Dopiero niedawno jak porównałam skład obydwu przepisów zorientowałam się, że jest to tak znane i popularne ciasto. Pyszne, wilgotne, napełnione bakaliami. Idealne ciasto na jesienne wieczory.
Składniki (26x20):
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki oleju
- szklanka bakalii (u mnie orzechy włoskie i rodzynki)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 5 jabłek
Sposób przygotowania: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Orzechy drobno siekamy. Jabłka obieramy ze skórki o kroimy na mniejsze kawałki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Powoli dodajemy sypkie składniki. Dokładamy bakalie i jabłka. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 godzinę.
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Pycha i śmieszna nazwa
OdpowiedzUsuńO tak ciasto jest naprawdę przepyszne
UsuńSuper ciacho,kiedyś piekłam je namiętnie. Muszę koniecznie upiec.
OdpowiedzUsuńJa również. Dopiero niedawno sobie przypomniałam, że gdzieś mam ten przepis:)
UsuńZ takimi dodatkami to ja chętnie bym zjadła to ciacho :))
OdpowiedzUsuńJa robię to ciasto od kilku lat, znam właśnie pod nazwą "wiewiórka", zawsze wychodzi nieco inaczej a to za sprawą różnorodności jabłek :) tylko ja dodaję jeszcze skórkę pomarańczową :) pycha
OdpowiedzUsuń