10/28/2016

Ciasto "Wiewiórka"

Przepis na to ciasto dostałam już bardzo dawno temu od koleżanki. Przez lata robiłam to ciasto pod nazwą "Amerykańskie". Dopiero niedawno jak porównałam skład obydwu przepisów zorientowałam się, że jest to tak znane i popularne ciasto. Pyszne, wilgotne, napełnione bakaliami. Idealne ciasto na jesienne wieczory.

Składniki (26x20): 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki oleju
  • szklanka bakalii (u mnie orzechy włoskie i rodzynki)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 jabłek
Sposób przygotowania: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Orzechy drobno siekamy. Jabłka obieramy ze skórki o kroimy na mniejsze kawałki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Powoli dodajemy sypkie składniki. Dokładamy bakalie i jabłka. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 godzinę.

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł



6 komentarzy:

  1. Super ciacho,kiedyś piekłam je namiętnie. Muszę koniecznie upiec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również. Dopiero niedawno sobie przypomniałam, że gdzieś mam ten przepis:)

      Usuń
  2. Z takimi dodatkami to ja chętnie bym zjadła to ciacho :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię to ciasto od kilku lat, znam właśnie pod nazwą "wiewiórka", zawsze wychodzi nieco inaczej a to za sprawą różnorodności jabłek :) tylko ja dodaję jeszcze skórkę pomarańczową :) pycha

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger