12/02/2016

Buraczki duszone

Niby pospolity dodatek, a w nieco odmiennej formie. Dodatek skórki z cytryny nadaje potrawie niesamowity smak. Ostatnio bardzo mnie naszło na buraki. Jeśliśmy je formie gulaszu, także jako dodatek do mięsnego obiadu. Buraki duszone z jabłkiem i chrzanem to bardzo ciekawa alternatywa dla zwykłej surówki.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • cytryna
  • 2 jabłka
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania: Buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy do miękkości. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Obrane ze skórki jabłka także trzemy na tarce. Z cytryny ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Buraki z jabłkami smażymy chwilę na maśle. Dodajemy skórkę cytryny, chrzan. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.  Podajemy na ciepło.
Uwaga: przy ścieraniu skórki z cytryny starajmy się, żeby było jak najmniej białej błonki. Wpływa ona na gorzki smak skórki.


Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 2-3 h
Koszt przygotowania: ok. 6 zł

2 komentarze:

  1. Takie buraczki to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham buraczki w każdej postaci! mniam mniam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger