Niby pospolity dodatek, a w nieco odmiennej formie. Dodatek skórki z cytryny nadaje potrawie niesamowity smak. Ostatnio bardzo mnie naszło na buraki. Jeśliśmy je formie
gulaszu, także jako
dodatek do mięsnego obiadu. Buraki duszone z jabłkiem i chrzanem to bardzo ciekawa alternatywa dla zwykłej surówki.
Składniki:
- 1 kg buraków
- cytryna
- 2 jabłka
- 3 łyżeczki chrzanu
- łyżeczka cukru
- sól
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania: Buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy do miękkości. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Obrane ze skórki jabłka także trzemy na tarce. Z cytryny ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Buraki z jabłkami smażymy chwilę na maśle. Dodajemy skórkę cytryny, chrzan. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Podajemy na ciepło.
Uwaga: przy ścieraniu skórki z cytryny starajmy się, żeby było jak najmniej białej błonki. Wpływa ona na gorzki smak skórki.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 2-3 h
Koszt przygotowania: ok. 6 zł
Takie buraczki to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu :)
OdpowiedzUsuńKocham buraczki w każdej postaci! mniam mniam
OdpowiedzUsuń