poniedziałek, 5 grudnia 2016

Kurczak w ziołowej panierce

Przepisów na piersi z kurczaka jest wiele. Uwielbiam kurczaka w porach, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Mój mąż z kolei przepada za daniem chińskim. Przychodzi jednak czas, kiedy chce mi się zjeść zwykłego kotleta drobiowego. Jale jak go urozmaicić, żeby do kuchni nie wdarła się nuda? Najlepiej poszaleć z przyprawami. Kurczak przygotowany w ten sposób jest pyszny i bardzo aromatyczny. Wspaniale smakuje w towarzystwie ziemniaczanych talarków.

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • olej i masło do smażenia
Sposób przygotowania: Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż na dwie części tak, żeby powstały cztery porcje. Lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Jajka łączymy z mlekiem. Bułkę dokładnie mieszamy z słodką papryką i tymiankiem. Piersi panierujemy kolejno w jajku, bułce tartej z przyprawami.
Smażymy na złoto z każdej strony.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 45 h
Koszt przygotowania: ok. 12 zł

1 komentarz:

  1. Ale narobiłaś mi smaku na takiego kurczaka. Mam słabość do panierki, więc myślę, że bardzo by mi to posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń