Warzywa mają moc.....także zimą. Nie może ich zabraknąć w naszej diecie, szczególnie zimą. Już kiedyś jedna potrawka z fasolki skradła moje serce. Ta wersja potrawki jest równie smaczna. Można ją podawać jako samodzielne danie, lub z ryżem. Gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Polecam.
Składniki:
- 2 puszki białej fasolki konserwowej
- 3 marchewki
- 2 czerwone cebule
- 2 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki mleka kokosowego
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 20 dag kiełbasy chorizo (można zastąpić salami albo kabanosami)
- 3 szczypty chilli
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Obraną marchew i kiełbasę kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w cienkie paski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa dokładamy do cebuli i smażymy przez ok. 10 minut. Dosypujemy przyprawy: chilli, imbir, cynamon, kurkumę i kmin. Wlewamy mleko kokosowe. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy fasolkę, koncentrat pomidorowy. Dusimy przez kolejne 10 minut. Podajemy na ciepło. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 30 zł
Przepyszne danie Basiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu
UsuńDziękuję Joasiu
UsuńPokrzepiające danie, zwłaszcza w takie śnieżne dni :)
OdpowiedzUsuńO tak:)
UsuńJaka pojemność mleka kokosowego potrzebna ?
OdpowiedzUsuństandardowa, o ile się nie mylę mają po 400 ml
Usuń