czwartek, 1 grudnia 2016

Potrawka z fasolki konserwowej


Warzywa mają moc.....także zimą. Nie może ich zabraknąć w naszej diecie, szczególnie zimą. Już kiedyś jedna potrawka z fasolki skradła moje serce. Ta wersja potrawki jest równie smaczna. Można ją podawać jako samodzielne danie, lub z ryżem. Gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Polecam.

Składniki:

  • 2 puszki białej fasolki konserwowej
  • 3 marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 20 dag kiełbasy chorizo (można zastąpić salami albo kabanosami)
  • 3 szczypty chilli
  • 1/2  łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle.  Obraną marchew i kiełbasę kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w cienkie paski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa dokładamy do cebuli i smażymy przez ok. 10 minut. Dosypujemy przyprawy: chilli, imbir, cynamon, kurkumę i kmin. Wlewamy mleko kokosowe. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy fasolkę, koncentrat pomidorowy. Dusimy przez kolejne 10 minut. Podajemy na ciepło. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 30 zł


4 komentarze: