- 2 puszki białej fasoli konserwowej
- słoik suszonych pomidorów
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy 50 dag
- pół szklanki bulionu
- pół szklanki czarnych oliwek
- płaska łyżka tymianku
- płaska łyżka oregano
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Cebule kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolę odcedzamy na sitku, pomidory kroimy w cienkie paseczki a oliwki w plasterki. Do cebuli dokładamy fasole, pomidory. Zalewamy przecierem i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dodajemy zioła i oliwki. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Podajemy z kaszą i ulubionymi dodatkami.
Ilość porcji:4
Czas przygotowania: 30 minut
Koszt przygotowania: 15 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz