- mięso na wywar (np. porcja rosołowa, skrzydełka)
- 30 dag pieczarek
- 4-5 dużych ziemniaków
- 30 dag wędzonego boczku
- 2 duże marchewki
- kawałek selera
- 2 pietruszki
- 1 duża cebula
- 2-3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- płaska łyżka tymianku
- płaska łyżka oregano
- sól, pieprz, cukier
- śmietana do zabielenia
- masło do smażenia
Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy ziele i liście laurowe, zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Gotujemy do czasu aż mięso stanie się miękkie. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Dokładamy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez kwadrans. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa smażymy na maśle do miękkości. Dokładamy do zupy. Doprawiamy ziołami i przyprawami. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Zawsze powtarzam, że ja to zupowa jestem, każda taka rozgrzewająca, pyszna, sycąca zupa jak ta, musi zdobyć moje podniebienie.
OdpowiedzUsuńTeż należę do "zupowych osób". Ta zupa zdecydowanie zdobyła moje podniebienie:)
UsuńA co z cebulą, czy też podsmażamy ?
OdpowiedzUsuńCebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa smażymy na maśle do miękkości. - pisząc warzywa mam na myśli i cebulę:)
UsuńDobra zupa. Mojej rodzinie smakowała, więc za jakiś czas znowu ją ugotuję
OdpowiedzUsuń