1/22/2016

Zupa zimowa

Składniki:

  • mięso na wywar (np. porcja rosołowa, skrzydełka)
  • 30 dag pieczarek
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 duże marchewki
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • płaska łyżka tymianku 
  • płaska łyżka oregano
  • sól, pieprz, cukier
  • śmietana do zabielenia
  • masło do smażenia
Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy ziele i liście laurowe, zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Gotujemy do czasu aż mięso stanie się miękkie. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Dokładamy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez kwadrans. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa smażymy na maśle do miękkości. Dokładamy do zupy. Doprawiamy ziołami i przyprawami. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. 

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł

4 komentarze:

  1. Zawsze powtarzam, że ja to zupowa jestem, każda taka rozgrzewająca, pyszna, sycąca zupa jak ta, musi zdobyć moje podniebienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też należę do "zupowych osób". Ta zupa zdecydowanie zdobyła moje podniebienie:)

      Usuń
  2. A co z cebulą, czy też podsmażamy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa smażymy na maśle do miękkości. - pisząc warzywa mam na myśli i cebulę:)

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger