- 1 kg karkówki
- 25 dag wędzonej kiełbasy
- 4 buraki
- 1 duża cebula
- 5-6 kiszonych ogórków
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- przyprawa bostońska do mięs RAFEX
- sól, pieprz
- ocet
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Buraki w łupinach gotujemy do miękkości. Mięso kroimy w kostkę. Opruszamy obficie przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Mięso i cebulę smażymy na tłuszczu do czasu aż mięso się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Dodajemy ziele i liście. Dusimy pod przykryciem przez ok. 1 h. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem. Podajemy z pieczywem jako samodzielne danie lub z ulubiona kaszą.
Ilość porcji: 5
Czas wykonania: ok. 1,30 h
Koszt wykonania: ok. 25 zł
Ilość porcji: 5
Czas wykonania: ok. 1,30 h
Koszt wykonania: ok. 25 zł
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na gulasz! Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń