1/25/2016

Gulasz z burakami i ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 25 dag wędzonej kiełbasy
  • 4 buraki
  • 1 duża cebula
  • 5-6 kiszonych ogórków
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • przyprawa bostońska do mięs RAFEX
  • sól, pieprz
  • ocet
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Buraki w łupinach gotujemy do miękkości. Mięso kroimy w kostkę. Opruszamy obficie przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Mięso i cebulę smażymy na tłuszczu do czasu aż mięso się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Dodajemy ziele i liście. Dusimy pod przykryciem przez ok. 1 h. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem. Podajemy z pieczywem jako samodzielne danie lub z ulubiona kaszą.


Ilość porcji: 5
Czas wykonania: ok. 1,30 h
Koszt wykonania: ok. 25 zł

2 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger