czwartek, 28 stycznia 2016

Ryba na słodko-kwaśno

Składniki:

  • 1 kg ryby np. morszczuk
  • przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem)
  • słoik ogórków konserwowych
  • słoik papryki konserwowej
  • 3 duże cebule
  • tłuszcz do smażenia
Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 łyżek octu
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki ketchupu
  • mały koncentrat pomidorowy
  • szczypta pieprzu
Sposób przygotowania: Rybę kroimy na mniejsze części. Obficie obsypujemy przyprawami. Składniki na ciasto łączymy ze sobą (gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Rybę maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki zalewy (bez koncentratu) zagotowujemy. Dodajemy przecier, szczyptę pieprzu. Studzimy. W naczyniu układamy warstwami rybę i pokrojone warzywa. Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Trzymamy w lodówce, żeby smaki się przegryzły. 

źródło: przepis od znajomej

Ilość porcji: 6-8
Czas wykonania: 1,30h
Koszt wykonania: ok. 30 zł

1 komentarz:

  1. Jest pyszna.ja warxywa kroje w zapalki i zalewam goraca zaleeą

    OdpowiedzUsuń