- 1 kg ryby np. morszczuk
- przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem)
- słoik ogórków konserwowych
- słoik papryki konserwowej
- 3 duże cebule
- tłuszcz do smażenia
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- 5 łyżek octu
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki ketchupu
- mały koncentrat pomidorowy
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania: Rybę kroimy na mniejsze części. Obficie obsypujemy przyprawami. Składniki na ciasto łączymy ze sobą (gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Rybę maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki zalewy (bez koncentratu) zagotowujemy. Dodajemy przecier, szczyptę pieprzu. Studzimy. W naczyniu układamy warstwami rybę i pokrojone warzywa. Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Trzymamy w lodówce, żeby smaki się przegryzły.
źródło: przepis od znajomej
Ilość porcji: 6-8
Czas wykonania: 1,30h
Koszt wykonania: ok. 30 zł
Jest pyszna.ja warxywa kroje w zapalki i zalewam goraca zaleeą
OdpowiedzUsuń