- 1 kg porów (u mnie dwie duże sztuki)
- 15 dag szynki (w plastrach)
- 15 dag żółtego sera (w plastrach)
- puszka ananasów
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 330 g kremówki
- 2 jajka
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
- gałka muszkatałowa
Sposób przygotowania: Pory dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy w piórka. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę. Podsmażamy na tłuszczu do czas aż zmiękną. Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Śmietanę łączymy z jajkami. Zalewamy warzywa. Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach C. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. To samo robimy z serem. Plastry ananasa przekrawamy na pół. Z chleba robimy tosty i kroimy w kostkę. Wyciągamy zapiekankę z pieca. Na por wykładamy kolejno szynkę, ananasy i grzanki. Przykrywamy grzankami. Opruszamy solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Ilość porcji: 4
Czas wykonania ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł
Pysznie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie na mym blogu
http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html
Pyszna i pomysłowa :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę taką zapiekankę na kolację :)
OdpowiedzUsuńto musi być mniamuśne ;)
OdpowiedzUsuń