1/29/2016

Zapiekanka hawajska

 Składniki:

  • 1 kg porów (u mnie dwie duże sztuki)
  • 15 dag szynki (w plastrach)
  • 15 dag żółtego sera (w plastrach)
  • puszka ananasów
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 330 g kremówki
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatałowa
Sposób przygotowania: Pory dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy w piórka. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę. Podsmażamy na tłuszczu do czas aż zmiękną. Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Śmietanę łączymy z jajkami. Zalewamy warzywa. Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach C. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. To samo robimy z serem. Plastry ananasa przekrawamy na pół. Z chleba robimy tosty i kroimy w kostkę. Wyciągamy zapiekankę z pieca.  Na por wykładamy kolejno szynkę, ananasy i grzanki. Przykrywamy grzankami. Opruszamy solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C. 

Ilość porcji: 4
Czas wykonania ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł

4 komentarze:

  1. Pysznie:)
    Zapraszam do udziału w konkursie na mym blogu
    http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna i pomysłowa :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja poproszę taką zapiekankę na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to musi być mniamuśne ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger