11/30/2016

Piernikowe ciasto z burakami

Ciekawa odmiana piernikowego ciasto. Coś innego, niepowtarzalnego i niesamowicie dobrego. Na pewno będę bardzo często wracała do tego przepisu. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącej kawy. Idealnie nada się także do postawienia na świąteczny stół.

Składniki:
  • 3 upieczone buraki
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 3 jajka
  • 20 dag mąki
  • 15 dag cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • czekolada deserowa
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania: Suszone śliwki kroimy w cienkie paski. Obrane ze skórki buraki trzemy na grubych oczkach tarki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jajka przy pomocy miksera ubijamy z cukrem do czasu aż masa stanie się puszysta. Cały czas miksując dodajemy powoli olej a następnie sypkie składniki. Do ciasta dokładamy śliwki i buraki. Mieszamy łyżką.  Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Czekoladę powoli podgrzewamy z masłem. Polewamy ciasto. Dowolnie ozdabiamy (ja użyłam różowego cukru).

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: ok. 1,15 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł







2 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger