Ciekawa odmiana piernikowego ciasto. Coś innego, niepowtarzalnego i niesamowicie dobrego. Na pewno będę bardzo często wracała do tego przepisu. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącej kawy. Idealnie nada się także do postawienia na świąteczny stół.
Składniki:
- 3 upieczone buraki
- 5 dag suszonych śliwek
- 3 jajka
- 20 dag mąki
- 15 dag cukru trzcinowego
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- czekolada deserowa
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania: Suszone śliwki kroimy w cienkie paski. Obrane ze skórki buraki trzemy na grubych oczkach tarki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jajka przy pomocy miksera ubijamy z cukrem do czasu aż masa stanie się puszysta. Cały czas miksując dodajemy powoli olej a następnie sypkie składniki. Do ciasta dokładamy śliwki i buraki. Mieszamy łyżką. Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Czekoladę powoli podgrzewamy z masłem. Polewamy ciasto. Dowolnie ozdabiamy (ja użyłam różowego cukru).
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: ok. 1,15 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
jak świątecznie :)
OdpowiedzUsuńO tak...w moim domu zaczyna pachnieć świętami:)
Usuń