5/29/2014

Klopsowa z pekinką i pieczarkami


Składniki:
* 40 dag mielonego
* 2 ząbki czosnku
* 2 jajka
* 4 łyżki kaszy manny
* sól, pieprz
* tłuszcz do smażenia
* 2 litry bulionu (np. rosół)
* pół główki kapusty pekińskiej
* 25 dag pieczarek
* 2 cebule
* pęczek koperku
* 2 łyżki śmietany
* olej do smażenia

Sposób przygotowania: Mięso mielone mieszamy z jajkami, kaszą manną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotleciki, które smażymy na patelni na rumiano. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, bądź w półplasterki. Wkładamy do bulionu. Dokładamy posiekaną kapustę. Całość gotujemy ok. 10 min. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem.  Podajemy z posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger