* 2 pojedyncze piersi z kurczaka
* przyprawa do kurczaka
* 2 szklanki ryżu
* 1 duża cebula
zalewa:
* szklanka przecieru pomidorowego
* 2 szklanki bulonu
* pół kostki masła
* 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* słodka papryka
* sól, pieprz
* łyżka cukru
* łyżka przyprawy uniwersalnej
Sposób przygotowania: Składniki zalewy zagotowujemy. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Piersi przekrawamy wzdłuż, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Lekko rozbijamy tłuczkiem i posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Surowy ryż wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch wykładamy kurczaka. Wszystko zalewamy zalewą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C ok. 1 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz