ciasto kruche:
- 40 dag mąki
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 15 dag masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- słoik powideł śliwkowych
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady
- szklanka orzechów włoskich
- 10 dag rodzynek
- 1/2 l. mleka
- 2 budynie
- 25 dag masła
- 3 łyżki cukru
- kostka masła
- 2 kisiele pomarańczowe
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 1 galaretka pomarańczowa
- 20 dag biszkoptów
- pół tabliczki czekolady deserowej
- 2 łyżki masła
Jasne ciasto wykładamy na blaszkę. Smarujemy powidłami. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy startą na tarce czekoladę, sparzone rodzynki i posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut.
Odlewamy pól szklanki mleka, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mleko z budyniem i gotujemy aż zgęstnieje. Ucieramy masło, dodajemy przestudzony budyń.
Masło podgrzewamy. Kiśle rozprowadzamy w soku (pół szklanki). Resztę soku podgrzewamy. Dodajemy kiśle i galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody. Mieszamy. Chwilę gotujemy. Dodajemy masło. Mieszamy.
Pół tabliczki czekolady roztapiamy z masłem. Polewamy ułożone na cieście biszkopty.
Przełożenie ciasta: ciasto z bakaliami, masa budyniowa, ciemne ciasto, masa pomarańczowa, biszkopty.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 25
Czas wykonania: ok 1,30h
Koszt wykonania: ok. 40 zł
wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Dziękuję za miły komentarz. Napewno skorzystam z zaproszenia:)
OdpowiedzUsuń