12/10/2015

Bakaliowy pomarańczowiec

Składniki (blaszka 25x34):
ciasto kruche:

  • 40 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
dodatki do ciasta jasnego
  • słoik powideł śliwkowych
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • szklanka orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
masa budyniowa

  • 1/2 l. mleka
  • 2 budynie
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru
masa pomarańczowa:

  • kostka masła
  • 2 kisiele pomarańczowe
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
ponadto:
  • 20 dag biszkoptów 
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania: Ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao. Łączymy z ciastem. Ciemny placek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy q 180 stopniach C przez ok. 30 minut.
Jasne ciasto wykładamy na blaszkę. Smarujemy powidłami. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy startą na tarce czekoladę, sparzone rodzynki i posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut.
Odlewamy pól szklanki mleka, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mleko z budyniem i gotujemy aż zgęstnieje. Ucieramy masło, dodajemy przestudzony budyń.
Masło podgrzewamy. Kiśle rozprowadzamy w soku (pół szklanki). Resztę soku podgrzewamy. Dodajemy kiśle i galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody. Mieszamy. Chwilę gotujemy. Dodajemy masło. Mieszamy.
Pół tabliczki czekolady roztapiamy z masłem. Polewamy ułożone na cieście biszkopty.
Przełożenie ciasta: ciasto z bakaliami, masa budyniowa, ciemne ciasto, masa pomarańczowa, biszkopty.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 25
Czas wykonania: ok 1,30h
Koszt wykonania: ok. 40 zł

2 komentarze:

  1. wygląda przepysznie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miły komentarz. Napewno skorzystam z zaproszenia:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger