kruche ciasto:
- 60 dag mąki
- 30 dag cukru
- 25 dag masła
- 4 łyżki miodu
- 2 całe jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 1 łyżka masła
- 1 galaretka pomarańczowa
masa kokosowa:
- 1/2 l mleka
- 25 dag masła
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki cukru
- 10 dag wiórków kokosowych
ponadto:
- polewa czekoladowa
- wiórki do posypania
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na
ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Każdą część
wykładamy na blaszkę (25x36) i pieczemy w temperaturze 195 stopni C przez ok.
15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i
cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Dodajemy kaszę, masło. Gotujemy aż masa ładnie zgęstnieje. Dodajemy galaretkę
rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko
zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło
ucieramy dodając stopniowo zimną masę. Wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy
drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt wykonania: ok. 20 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz