12/09/2015

Miodowiec z masą jabłkową i kokosową

Składniki:
kruche ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
masa jabłkowa: 
  • 1 kg jabłek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka pomarańczowa
masa kokosowa:
  • 1/2 l mleka
  • 25 dag masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych
ponadto:
  • polewa czekoladowa
  • wiórki do posypania

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Każdą część wykładamy na blaszkę (25x36) i pieczemy w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy kaszę, masło. Gotujemy aż masa ładnie zgęstnieje. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę. Wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt wykonania: ok. 20 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger